Karscu Alin

Alin Karscu, 1 Int. Barcelona 2020

Totul a inceput in urma cu 25 de ani …Gataia,…o localitate din judetul Timis, situata pe raul Barzava…Alin si Cosmin Karscu…doi frati dintr-o familie modesta de la tara, doi copii la acea ora, Alin 13 ani si Cosmin 12 ani…s-au infectat cu un „virus“ care „NU ucide, Nu doare, dar are simptome multiple“ si care din fericire „Nu are leac sau vaccin“ ci din contra, cu cat trece timpul te infecteaza tot mai mult si creeaza „Dependenta“…Acest virus se numeste: „Columbofilie“ si pot zice ca dupa copii si familie este cel mai frumos lucru care mi s-a intamplat in viata mea.

Privind in urma ma gandesc cu nostalgie si placere la acei ani ai copilariei in care mama noastra ne spunea mereu ca ii irosim“doar pentru porumbei“…

Inceputul in columbofilie a fost greu pentru noi, cu sacrificii mari, fiind obligati sa mergem la lucru din frageda copilarie ca sa facem rost de bani pentru a ingrijii porumbeii, pentru a participa la concursuri si a cumpara din cand in cand cate o pasare.

Am inceput sa aducem primii porumbei de la crescatorii autohtoni din Gataia si imprejurimi: Curea Constantin, Sest Ionica. La inceput „copii“ fiind am participat si jucat toate etapele de la 100 km- 1000 km , sub numele de Karscu Alin & Cosmin.

In  anul 2008 luam decizia sa renuntam la tot ceea ce inseamna etape scurte si sa concuram doar la etapele de maraton…Astfel, toti porumbeii care nu au avut sange de „Maraton“ au fost eliminati, si din acel moment am introdus in crescatorie doar porumbei de Maraton…frati,fii,fiice,nepoti cu castigatorii Nationali sau Judetean la categoria Maraton sau As Maraton…

Datorita muncii noastre, perseverentei si porumbeilor introdusi in crescatorie, in anul 2011 vine „incoronarea succesului“ si castigam:

 • 1 Nat. Crescatori Maraton- Romania-2011
 • 1Magdenburg zona Vest- 1846 p.1040 km cu femela „Lady Magdenburg“ 187035\08.
 • 1 Magdenburg crescatori zona de Vest din 286 crescatori .
 • 3 Berlin Nat. zona 2 – 955km-780p.
 • 10 Nat. Berlin – 955 km- 3945p si 947 crescatori.

A fost prima editie a Nat.Berlin, si fiecare crescator putea sa imbarce Maxim 5 porumbei. Din cei 947 crescatori care au participat la Berlin Nat.2011  , doar 11 au reusit sa claseze 5 din 5 angajati iar noi „Karscu Alin&Cosmin“ au facut parte din acei 11.

Intors acasa,de la Expo. Craiova in toamna lui 2011, cu cupele de Loc.I Maraton Crescatori Romania si  loc.3 Berlin Nat.zona 2…am simtit un gol mare in viata mea de columbofil…“Nu stiu de ce?“…Campion National si „Nu simteam nimic deosebit in sufletul meu“. Atunci…am inceput sa cred cu adevarat ca doar participarea la cursele internationale si implicit Barcelona poate fi ceva cu adevarat special si maret in viata oricarui“Maratonist“…Din acel moment am inceput sa caut si sa introduc in crescatorie porumbei din descendenti de castigatori de Barcelona…Dar cum sa ajung eu sa zbor Barcelona?? Cum sa ajung in Belgia, Olanda sau Germania?? Nu aveam pe nimeni sa ma ajute.

2015. Octombrie, a 2-a zi dupa nunta, nasii nostrii ne propun sa ne mutam la Rastatt in Germania…Nu am stat pe ganduri, am zis „Da“ foarte repede la fel ca si cu o zi inainte in fata „Altarului“…3 saptamani mai tarziu,am ajuns in Germania, si am inceput o viata noua alaturi de sotia mea.

Aici am pus bazele unei crescatorii care are aproximativ 10m lungime cu 5 compartimente, 2 pentru vaduvi, 1 femele vaduve, 1 Reproducere si 1 pui. Am adus din Romania doar cei mai buni zburatori si reproducatori pe care i-am avut:16 perechi in total, in data de 01 August 2016:

Primii doi ani 2018 si 2019 am zburat la vaduvie totala, atat masculi cat si femelele. Vaduvia pentru mine a fost ceva nou, in Romania am jucat doar la natural…Am venit intr-o alta tara ,cu un alt relief, alta cultura columbofila, altfel de campionat, totul diferit fata de Romania, aici la majoritatea internationaleleor porumbeii vin cu vant din fata…Asadar am studiat, am analizat, am indreptat repede greselile, am invatat cum si de unde sa imi antrenez porumbeii, am vazut pe propria „piele“ce e bine si ce e rau.

Pentru 2020 pregatesc o alta starategie la lotul de zbor: imperechez porumbeii pe 1 martie si ii las sa scoata pui, si sa hraneasca cate un pui in fiecare cuib pana la varsta de 14 zile, dupa care femelele trec in compartimentul de vaduve, iar masculii raman pe boxe cu puii. Folosind metoda rotatiei, dupa fiecare antrenament, femelele sunt lasate sa hraneasca si ele puii, in timp ce masculii se antreneaza, 40-45 min. Astfel, porumbeii se vad doar in momentul cand vin de la concurs, fiind jucati la vaduvie totala, pana la etapa de Limoges 625 km(aproximativ 30-34 de zile inainte de imbarcarea pentru Barcelona) dupa care sunt imperecheati din nou, si zburati la natural, incercand sa obtin o stare de cuib foarte buna (pui de 5-8 zile) la imbarcarea pentru Barcelona. In momentul cand porumbeii, sunt imperecheati si jucati la natural, incep sa ii antrenez cu masina personala ducandu-i la 15-25 km in fiecare zi. Cu 10-14 zile inainte de imbarcarea pentru Barcelona, aceste antrenamente scurte, se intensifica in functie de cum arata porumbeii la mana si de conditia lor fizica.

In tot acest timp porumbeii sunt luati in mana de multe ori pe zi si in functie de starea in care se afla primesc o hrana adecvata, mai bogata in carbohidrati, proteine si in ultimele zile mai bogata in grasimi, la care mai adaug porumb galben cu bob mic si porumb rosu de Bordeaux. Toate acestea le gandesc si in functie de conditiile meteo de la data imbarcarii si pana la lansare.

Motivatia fiecarui individ in parte, cred eu ca are un rol decisiv, la intaoarcea din cursa, si ofer fiecarui porumbel, ceea ce ii place cel mai mult si ceea ce il face fericit. Incerc sa „Nu complic nimic“, sa fac totul cat mai simplu, sa pregatesc bine porumbeii, fizic si psihic, in functie de timpul pe care pot sa il dedic lor in fiecare zi, tinand cont ca mai am si servici, Familie si 3 copilasi, care abea il asteapta acasa „pe tati“, sa se joace impreuna. Asadar, incerc sa creez un ambient placut intre familie – copii – porumbei.

Detin aproximativ 60 de porumbei la lotul de zbor, anual, 15-20 de perechi la reproductie si tin anual 65-70 de pui , care sunt zburati absolut toti toamna la zborurile cu puii. Nu las tardivi pentru lotul de zbor, cine Nu zboara toamna la pui, Nu este trecut in compartimentul de zburatori, la fel si porumbeii care Nu sunt buni la mana.

Barcelona International 2020, este momentul de glorie din viata mea, si a familiei mele, si tot odata, visul oricarui columbofil. Dupa aceasta victorie „magnifica si unica“, viata noastra s-a schimbat radical, din toate punctele de vedere.

„Dupa rezultatul remarcabil de la Barcelona, crede-ti in viitor la un nou rezultat bun, National sau International???“

Ceea ce mi s-a intamplat mie la Barcelona 2020, se intampla o data in zece vieti…de ce eu am fost alesul, si nu altul? este un raspuns pe care doar Dumnezeu Ni-L poate da, sau odata cu trecerea timpului vom afla daca a fost „valoare sau noroc“.

…Da…e greu sa se mai repete aceasta performanta, aproape imposibil…dar speranta moare ultima si atata timp cat voi concura la o etapa Nationala sau Internationala imi doresc sa o castig…deci, eu sper sa se mai intample “Minuni“ in viata mea si doar timpul ne va spune daca am avut dreptate sau Nu.

Pentru tinerii incepatori…da…toti am fost la inceput odata, toti am plecat de la un punct “0“ in acest sport…important e cum plecam in acest sport?, ce ne dorim?, ce categorie de distanta preferam?, cat de sus vrem sa ajungem?, si cate sacrificii suntem dispusi sa facem ca sa ne atingem telul?. Acum toate site-urile sunt pline de porumbei, si de tot felul de produse columbofile de vanzare…e mai usor de procurat porumbei buni si produse de calitate decat acum 25 de ani cand am inceput eu.

Achizitionati de la crescatori de valoare, care sunt mereu in top, de la crescatori in care aveti incredere ca ceea ce scrie in pedigree este si adevarat, achizitionati porumbei de calitate, Nu „hartii frumos colorate“. Aveti rabdare atunci cand abordati categoria „Maraton“, rezultatele si performantele „Nu“ vin peste noapte, vin in urma muncii, selectiei si deciziilor bune pe care le luati in crescatoriile dumneavoastra.

Fara sustinerea „Familiei“ si fara „Dumnezeu“ e greu, aproape imposibil sa reusesti in viata si Nu numai.

Porumbei buni, dau porumbei buni, porumbei de exceptie, pusi in valoare de un crescator priceput, (cred eu) este cheia succesului in acest sport drag noua, Columbofilie.

Multa bafta in tot ceea ce faceti, cat mai multe reusite, si multa sanatate va doresc, din tot sufletul…

Cu respect,

Alin Karscu

Rezultate obtinute de Alin Karscu in anul 2020

 • 1 Int. Barcelona 1005 km – 12315p 2020
 • 1 Int. Barcelona Hens – 4331p 2020
 • 1 Nat. Barcelona Germany – 1026p 2020
 • 5 AS – Hens Nat. Maraton Germany 2020
 • 5 AS – Cock Nat. Maraton Germany 2020
 • 7 AS Hens Nat. Maraton Germany 2020
 • 7 Reg. Bordeaux 807 km 2020
 • 8-9-10 Nat.Bourges 1918p 2020
 • 10 Reg. Barcelona 2020
 • 12 Reg. Barcelona 2020
 • 13 Int.AS – Cock I.G.W 2020
 • 19 Nat. Barcelona 2020
 • 19 Nat. Marseille 2020
 • 23 Nat.Barcelona 2020

38 Int.Marseille – 8253p- 2020

In prezent gasiti porumbei oferiti de dl. Karscu Alin pe acest link.